Koninklijk Toneelgezelschap Reynaert v.z.w.

GRAAG IETS OM ONZE TANDEN IN TE ZETTEN

Bij toneelgezelschap Reynaert proberen we steeds een variatie aan stukken te brengen zodat het zowel voor het publiek als de spelers boeiend blijft. We willen graag tegemoetkomen aan de grote vraag van het publiek naar ‘iets om te lachen’. Maar we willen zeker de pareltjes van ernstig toneelwerk niet links laten liggen.

Wij (spelers en technici) hebben graag iets om onze tanden in te kunnen zetten. We vinden het grandioos als we met een regisseur kunnen werken die ons wat bijleert, die ons, ondanks de moeilijke opgave weet te motiveren en toch meer uit ons zelf weet te halen dan we bij aanvang vermoedden. Dat maakt het werken aan een productie net zo boeiend. Drie planken aan elkaar timmeren kan waarschijnlijk iedereen, maar een decor van op een tekeningetje tot een driedimensionale realiteit brengen vergt toch wat meer vakkennis. Bovendien kun je zoiets niet alleen, je hebt een team nodig, elk met zijn eigen specialisme en vaardigheden. Verschillende teams moeten ook weer  samenwerken en hierbij is communicatie natuurlijk van essentieel belang en ook dat is bepalend voor het welslagen van een productie.

De uitdrukking “’ t is toch maar amateurtoneel en ’t blijft toch maar voor ons plezier” wordt bij ons niet gehanteerd. Soms onderschatten mensen de vele repetitieavonden en het tussendoor moeten studeren. Dat vergt een zekere discipline.

EEN PRODUCTIE OP POTEN ZETTEN IS EEN HELE ORGANISATIE

Om onze producties verfrissend te houden doen we beroep op verschillende regisseurs. Hun  verschillende benaderingen zorgen voor zowel publiek als spelers voor een prikkelend effect.

Omdat we ook graag een kwaliteitslabel aan onze producties zien bengelen doen we, via de kwalitatieve begeleiding van Open Doek, vaak beroep op professionelen. Dit deden we reeds voor decor, decoratie, kostuums, dans, schermen, muziek en tekst vertalingen. Een interessante interactie is het resultaat.

Een ding mag duidelijk zijn; een productie op poten zetten en de hele organisatie er rond vergt veel werk, heel veel werk. Wie zich bij Reynaert aansluit, ontdekt al snel dat hij polyvalent moet zijn. Een speler wordt net zo goed gevraagd om in de bar te helpen, op te kuisen of te schilderen als een technicus wordt gevraagd om voor  de catering in te staan.

MEER DAN ENKEL TONEEL

Maar het is niet alleen werken wat we doen. Er is ook nog veel plaats voor de lichtere dingen des levens.  Bij Reynaert verzorgen we onze feestjes goed en we kunnen steeds op een uitgebreide bende rekenen om alles in goeie (culinaire) banen te leiden.  Zo hebben we onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie en onze jaarlijkse “Reynaert-uitstap“. Een uitstap telkens vol verrassingen (wandelen – fietsen – bootjestocht …) en traditioneel gevold door een heerlijk etentje. 

De repetities gaan meestal door in ‘De Zorge’. Het mooie gebouwtje op de hoek van de Moerkerkesteenweg en de Poldersstraat is, sinds lang, ons veilig nest. En al is de ruimte om er te repeteren eerder beperkt, we kunnen er toch vergaderen en iets drinken. Gelukkig kreeg het door de stad in 2018 en flinke opknapbeurt.

De opvoeringen zelf gaan steeds door in het Gemeenschapshuis te Sint-Kruis (nabij de kerk) waarvoor we steeds kunnen rekenen op de medewerking van de dienst Cultuur. De zaal zelf bezorgt ons wel eens hoofdbrekens, het is geen ideale toneelzaal, maar we hebben de luxe dat we de zaal op ons duimpje kennen en ondertussen veel materiaal zelf  hebben aangeschaft. Zo kunnen we toch 6 x per productie een zaal vullen met meer dan 100 kijkers. We treden telkens op eind november – begin december. 

BESTUUR

Zonder bestuur, geen vereniging en dus ook geen producties. Zij delegeren al het werk. Maar wees gerust, ook zij doen hun deel!

Wenst u iemand van Reynaert te contacteren, gebruik dan ons contactformulier of hun persoonlijk e-mailadres.

Reynaert 70 jaar-7
Els Janssens
Voorzitter
Reynaert 70 jaar-15
Véronique Declercq
Secretaris
Reynaert Dagtrip 2017 (11)
Annemie Isselée
Penningmeester
Reynaert Dagtrip 2017 (89)
Patrick Lenoir
technische ploeg
Reynaert 70 jaar-10
Gerrit Vonck
Bestuurslid
Reynaert Dagtrip 2017 (4)
Chantal maus
Bestuurslid
Reynaert Dagtrip 2017 (38)
Marleen Vanhulle
Bestuurslid